Giardia bij honden behandelen en voorkomen

Comments Off on Giardia bij honden behandelen en voorkomen

Giardia is een darmparasiet die verantwoordelijk is voor veel aandoeningen bij onze honden: laten we eens kijken hoe het te identificeren en te bestrijden.

Gewoonlijk wordt giardia hond door de behandelende dierenarts geïdentificeerd tijdens het ontlastingsonderzoek dat routinematig wordt uitgevoerd bij puppy’s en bij hardnekkige diarree bij volwassen honden. l. De parasiet veroorzaakt vies ruikende ontlasting van geringe consistentie en, vooral bij jonge dieren, groeiachterstand of vermindering van het lichaamsgewicht.

Giardia is een darmparasiet die vooral pups kan treffen.

Het is goed te weten dat deze parasiet pups vaker aantast omdat hun immuunsysteem nog niet volmaakt is. Een eenvoudige ontlastingstest is voldoende om de aanwezigheid van giardia hond vast te stellen. Maar wees voorzichtig: omdat de uitscheiding van de parasiet met tussenpozen gebeurt, is het goed om bij twijfel de ontlastingstest op verschillende dagen te herhalen. Gewoonlijk zullen er drie opeenvolgende dagen ontlastingsmonsters moeten genomen worden om zekerheid te hebben.

Behandelingen om giardia uit te roeien

Als eenmaal is vastgesteld dat je hond giardia heeft, zijn er specifieke geneesmiddel die de aanwezigheid ervan uitroeien. Naast de therapie bij de hond is het belangrijk de omgeving te ontsmetten om latere besmettingen van dezelfde persoon of honden die bij hem inwonen te voorkomen.

 Helaas bestaan er, wat de buitenomgeving betreft, geen methoden om tuinen en erven schoon te maken die niet gevaarlijk zijn voor het milieu en schadelijk voor de hond zelf. De enige strategie die kan worden toegepast, naast het onmiddellijk verwijderen van de uitwerpselen, is het gras altijd goed gemaaid te houden, omdat de giardia-cysten de droogte en de directe zon vrezen.

Wat als giardia terugkomt?

Door zijn kenmerken is giardia een parasiet die de neiging heeft terug te komen, vooral in het warmere seizoen. Bij terugkerende giardia is het echter beter alleen dieren te behandelen die de symptomen vertonen, maar niet als het doel van de behandeling is de besmetting van het milieu te verminderen (in boerderijen bijvoorbeeld).

Het is belangrijk om aan het begin en aan het einde van de antiparasitaire behandeling de hond te wassen met specifieke shampoos en, wanneer mogelijk, het dier uit de besmette omgeving te verwijderen, door het misschien in huis te houden in plaats van in de tuin, of het niet te laten komen in de gebieden of de zones waar de besmetting vermoedelijk is opgetreden.

https://nl.bellfor.info/
September 24, 2021 |

Comments are closed.

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Skip to toolbar